13. desember - Living the brand


13.24 sw/us journal

Living the brand

Sterke kulturer er de som har en sterk historie som de ansatte ønsker å være en del av. Den sterke historien er sentral i merkevaren. Merkevaren er hvordan kunder og partnere oppfatter den sterke historien fra utsiden.

Merkevaren skapes gjennom hvordan selskapet og de ansatte oppfattes av kundene. Derfor er alle former for tett samhandling viktig for å bygge merkevaren og styrke kulturen.

Tilbake i 2016 hadde jeg min awakening rundt hvordan vi gjennom handling setter merkevaren. Foredraget skapte en ramme for å forstå hvorfor det er viktig å være aktiv i økosystemet du er en del av, viktig å tenke på hvordan du kan levere verdi for dine kunder og hvordan man kan skape synergier mellom deg selv og andre aktører i bransjen. Dette er utrolig mye viktigere for merkevaren enn å lage logo, bygge lekre hjemmesider og pushe på med salg av tjenester og produkter. Tanken om merkevareidentitet er dynamisk og endrer seg kontinuerlig.

Som en videreføring av denne inngangen er Nicholas Ind's artikler og bøker viktige for å forstå enda dypere og mer strukturert hvordan adferden og samhandlingen til hele organisasjonen er med og bygger merkevaren.

How to Transform Every Member of Your Organization into a Brand Champion

Merkevare bygging skjer i hverdagen, gjennom kunder, ansatte og samarbeidspartnere. Den vokser frem som et sampill i møter, leveranse-prosesser og kunde-support.

Sjekk ut boka til Nicholas Ind om Living the Brand.

Leading from Identity: 9 Observations on A New Type of Interference in Brand Behaviour

Tom Morgan holdt et foredrag på DIGS tilbake i 2016 basert på en artikkel han skrev om hvordan din adferd definerer merkevaren. Alle de 9 punktene gir veldig grobunn for å reflektere hva akkurat du kan gjøre for å bygge din merkevare.

Her er artikkelen

Mer for inspirasjon

Mike living the brand of DollarShaveClub.

video preview

The Singularity - a website that build websites

video preview

Nytt om Swusj

Swusj bygger merkevaren sammen med dere. Gjennom nyhetsbrevene viser vi frem hva vi brenner for og hvor vi står. Vi setter retning og vil finne formen på leveranser og samhandling sammen med dere når vi setter i gang for fullt i januar.

Om du har gått glipp av tidligere utgaver av sw/us journal, kan du finne dem på swusj.no.


Sees i neste utgave

Har du tema du vil vi skal reflektere over eller mene noe om?
Har du noe du vil dele?
Send det over så ser vi om vi får det med i kommende utgaver.

✌️

swusj holding as

Nils Uhlin Hansens veg 27, Trondheim, 7026
Unsubscribe · Preferences

sw/us journal

Read more from sw/us journal

24.24 sw/us journal The Exit Game Et selskap bygger verdi gjennom å bygge verdi for kundene. En del av verdiene deles mellom de som skaper verdiene og de som utvikler selskapet gjennom selskapets levetid. Før eller senere går selskapet gjennom transformasjoner som eierskifte, integrering i større selskap eller forsvinner. Planlegging av hvordan man tenker seg slik overganger defineres ofte som exit strategi. En exit strategi kan ta flere ulike former, det viktige er å ha en. Det kan også være...

22.24 sw/us journal Verdi og risiko for kunden I dagens marked for systemutviklingstjenester er det tre hovedmodeller som brukes. Den mest utstrakte er kjøp av kapasitet og kompetanse, gjerne på større rammeavtaler. Deretter har vi prosjektleveranser og applikasjonsforvaltning. De to siste leveres også ofte som rene timeskontrakter. Når kundene kjøper kapasitet og kompetanse per time, sitter kunden selv igjen med risikoen. Risikoen for at prosjektene blir levert, kvalitetsrisiko og risiko for...

20.24 sw/us journal Systemutviklere og insentiver Systemutviklere som jobber som konsulenter er opptatt av den totale pakken. Det er mye mer sammensatt enn man skulle tro ved første øyekast. I markedet i dag finnes det ulike løsninger for sammensatte insentiver. Systemutvikling leveres typisk i store volumer - time for time. En konsulent kan være engasjert i et stort prosjekt i flere år. Timer er lett å forstå og lett å telle - en time er en time. Det som er vanskeligere å måle er hva som...