9. desember - Verdien av god programvare


09.24 sw/us journal

Verdien av god programvare

Vi har hatt dialog med en organisasjon som har tre sentrale applikasjoner - sammen produserer de titalls milioner i omsetning. Løsningen er fra 10 til 20 år unge. Når de leverer en kontinuerlig tjeneste hvor domenet ikke har endret seg i livsløpet, er det all grunn til å la systemene fortsette å levere verdi. Er dette gode systemer? Er et langt liv like godt mål som for oss mennesker? Eller er det Build to Break som gjelder? Om man finner den optimale balansen av lite endring for tjenestene og god samhandling med løsningene rundt, funker det som fjell. Om det er store endringer, er det nok Build to Break som vinner frem. Som alltid med store endringer er det utfordrende å lykkes med god verdiskaping.

Jeg tror en del systemutviklingsprosjekter vil ha godt av å tenke på at løsningen skal fortsette å brukes om 20 år og ikke bare til UX-rammeverket går av moten.

Jobbe med "legendary" kode

Mange langtlevende systemer fortsetter å levere høy verdi for virksomheten. For å sikre at den er håndterbar og stabil, er det viktig å investere i godt preventivt vedlikehold. På denne måten kan den også samspille med yngre kodesnutter og oppnå "legendary" status..

En gammel kjenning har skrevet godt om denne problemstillingen.

Working Effectively with Legacy Code

SW som en asset

Når er det riktig å betrakte programvaren som en asset? Når den skal brukes i drift og skaper verdi for selskapet, ikke skal selges og man har kontroll over den. Nok en interessant problemstilling for oss teknologer.

How Is Computer Software Classified as an Asset?

Mer for inspirasjon

New developer vs Old Code Base...

video preview

The Slow Death of Legacy Software - Podcast (36 min) about how AI is eating legacy software.

video preview

Nytt om Swusj

Vi bygger selskapet med erfarne systemutviklere. Vi tror dette er en viktig innsatsfaktor for å hente ut maks verdi av godt voksne løsninger og ta dem over til en ny era. Vi vet det vil kreve innsikt og tålmodighet, men vi snakker om store verdier som trenger å bli tatt godt vare på.

Om du har gått glipp av tidligere utgaver av sw/us journal, kan du finne dem på swusj.no.


Sees i neste utgave

Har du tema du vil vi skal reflektere over eller mene noe om?
Har du noe du vil dele?
Send det over så ser vi om vi får det med i kommende utgaver.

✌️

swusj holding as

Nils Uhlin Hansens veg 27, Trondheim, 7026
Unsubscribe · Preferences

sw/us journal

Read more from sw/us journal

24.24 sw/us journal The Exit Game Et selskap bygger verdi gjennom å bygge verdi for kundene. En del av verdiene deles mellom de som skaper verdiene og de som utvikler selskapet gjennom selskapets levetid. Før eller senere går selskapet gjennom transformasjoner som eierskifte, integrering i større selskap eller forsvinner. Planlegging av hvordan man tenker seg slik overganger defineres ofte som exit strategi. En exit strategi kan ta flere ulike former, det viktige er å ha en. Det kan også være...

22.24 sw/us journal Verdi og risiko for kunden I dagens marked for systemutviklingstjenester er det tre hovedmodeller som brukes. Den mest utstrakte er kjøp av kapasitet og kompetanse, gjerne på større rammeavtaler. Deretter har vi prosjektleveranser og applikasjonsforvaltning. De to siste leveres også ofte som rene timeskontrakter. Når kundene kjøper kapasitet og kompetanse per time, sitter kunden selv igjen med risikoen. Risikoen for at prosjektene blir levert, kvalitetsrisiko og risiko for...

20.24 sw/us journal Systemutviklere og insentiver Systemutviklere som jobber som konsulenter er opptatt av den totale pakken. Det er mye mer sammensatt enn man skulle tro ved første øyekast. I markedet i dag finnes det ulike løsninger for sammensatte insentiver. Systemutvikling leveres typisk i store volumer - time for time. En konsulent kan være engasjert i et stort prosjekt i flere år. Timer er lett å forstå og lett å telle - en time er en time. Det som er vanskeligere å måle er hva som...